Аукціони ProZorro.Продажі і СЕТАМ, як можна вигідно купувати майно

Аукціони ProZorro.Продажі і СЕТАМ, як можна вигідно купувати майно

Аукціони ProZorro.Продажі і СЕТАМ, як можна вигідно купувати майно

Одним із способів вигідно купити будь-яке майно в Україні, включаючи нерухомість, є участь в аукціонах систем Прозорро.Продажі, а також СЕТАМ (Setam/OpenMarket). Давайте розглянемо, що собою представляють ці системи, у чому їх відмінності, і які є особливості у кожної з них?

Що таке Прозорро.Продажі?

Система Прозорро.Продажі виникла в 2016 році. Головною ідеєю її створення стала ефективна, вигідна і в той же час швидка реалізація активів і майна збанкрутілих банків. Ініціаторами створення системи електронних торгів ProZorro.Sale став Фонд гарантування вкладів (ФГВФО), компанія Transparency International Україна, яка брала участь у створенні платформи Прозорро.Закупівлі, а також Мінекономрозвитку і Національний банк України.

Успіх ДП «Прозорро.Продажі» істотно розширив її діяльність. До системи приєдналися напрями продажу об'єктів малої приватизації, державного та приватного майна, оренда комунального і державного майна, та інші.

Напрямки діяльності ProZorro.Продажі

На базі цієї платформи проводяться наступні торги:

  • аукціони з продажу майна банків, що знаходяться в стадії ліквідації (активи, права вимоги за кредитними договорами, і т.д.);
  • (аукціони з продажу об'єктів «Малої приватизації» - https://ezakupivli.com.ua/rmb/prodazh-obktiv-maloy...) (майнові комплекси, корпоративні права, нерухоме та рухоме майно)
  • аукціони з продажу майна державних і комунальних підприємств;
  • аукціони з оренди нерухомості;
  • аукціони з продажу майна підприємств-банкрутів - подробиці можна дізнатися тут:( майно боржників-банкрутів -https://ezakupivli.com.ua/rmb/realizatsiya-aktiviv...;
  • аукціони з продажу майна «Укрзалізниці»;
  • аукціони з оренди землі;
  • аукціони з продажу майна «Укроборонпром»;
  • аукціони з продажу спеціальних дозволів на користування надрами України (Держгеонадра);
  • аукціони з продажу майна «Укрпошти»;
  • аукціони з продажу необробленої деревини;
  • аукціони з розподілу квоти підтримки;
  • комерційні торги - реалізація нерухомості та майна приватних

власників.

Юридичні або фізичні особи можуть взяти участь будь-якому аукціоні. Особливістю торгів є конкурентні і рівні права для всіх учасників.

Типи аукціонів в ProZorro.Продажі

Залежно від реалізованого майна, онлайн аукціони можуть відрізнятися за методикою проведення. Всього в системі Прозорро.Продажі можна виділити два типи торгів:

  • англійський аукціон - проходить на підвищення ціни. Тут будь-який учасник може підняти ціну лоту, що продається для перемоги в торгах. Це можна зробити один раз протягом кожного з трьох раундів. Кожному учаснику надається 3 хвилини на обдумування свого ходу в кожному раунді. Переможцем стає той, хто запропонував в 3-му раунді найбільшу суму за лот;
  • голландський аукціон – проводиться на зниження початкової ціни.

Голландські торги тривають протягом дня, де періодично відбувається покрокове зниження початкової вартості, аж до досягнення нижньої точки від початкового значення. Якщо який-небудь учасник зупинить торг і погодиться зафіксувати ціну, то такий аукціон переходить в наступну стадію. Протягом 10 хвилин решта учасників можуть подати свої цінові пропозиції, які перевищують поточну зафіксовану ціну.

Останнє слово залишається за тим учасником, який зупинив зниження ціни на першому етапі. Йому пропонується зробити ставку, яка має бути більше максимальної цінової пропозиції інших учасників на крок аукціону. Якщо він робить це, то стає переможцем. В іншому випадку виграє торги той, хто подав найбільшу цінову пропозицію на другому етапі.

Електронні аукціони Прозорро.Продажі, що проходять за голландським сценарієм, дозволяють прискорити процес реалізації майна. У деяких випадках це дуже ефективний механізм, наприклад, при продажу активів ліквідованих банків.

Як взяти участь в торгах ProZorro.Sale?

Реалізація держмайна або здача його в оренду за допомогою системи електронних аукціонів здійснюється відповідно до Закону України «Про приватизацію державного та комунального майна», а також Закону «Про оренду державного та комунального майна».

Як взяти участь в аукціоні Прозорро.Продажі? На першому етапі необхідно вибрати для себе один з акредитованих електронних майданчиків. Сама система ProZorro безпосередньо не контактує ні з учасниками, ні з замовниками аукціонів. Вона забезпечує тільки технічну функціональність торгів, зберігання бази даних і відповідність її роботи чинному законодавству.

Організатори і учасники можуть взяти участь в аукціоні Прозорро.Продажі тільки з одного акредитованого приватного інтернет майданчика. При цьому комісійна винагорода майданчиків однакова у всіх, а інформація, розміщена на одному з них, одночасно з'явиться і на всіх інших, включаючи систему Прозорро. Список офіційних майданчиків можна подивитись тут: (https://prozorro.sale/info/elektronni-majdanchiki-... ).

Порядок участі в аукціонах виглядає наступним чином:

  • вибір одного з акредитованих майданчиків;
  • реєстрація на ньому;
  • вибір аукціону і майна, яке вам цікаво;
  • прийняття рішення про участь у конкретних торгах;
  • оплата реєстраційного внеску;
  • оплата гарантійного внеску;
  • подача своєї цінової пропозиції;
  • безпосередня участь у торгах;
  • підписання протоколу аукціону;
  • підписання договору купівлі-продажу;
  • оплата коштів за придбаний Лот.

Система СЕТАМ

Друга платформа ДП «СЕТАМ» - система електронних торгів арештованим майном. У даній системі здійснюється примусовий продаж майна фізичних або юридичних осіб боржників, проти яких відкриті виконавчі провадження. Продаж проводиться за допомогою відкритих аукціонів. Під реалізацію потрапляють різні об'єкти, крім тих, які обумовлюються в статті 55 Закону «Про виконавче провадження».

Що можна купити на аукціонах СЕТАМ?

Яке майно продається на аукціонах СЕТАМ? Бажаючи учасники (юридичні або фізичні особи) можуть купити на СЕТАМ:

  • житлову нерухомість (квартири, будинки і т.д.);
  • комерційну нерухомість (офіси, магазини, склади і т.д.);
  • окремі будівлі виробничого, комерційного або адміністративного призначення;
  • цілісні майнові комплекси;
  • автомобілі та інше рухоме майно;
  • металобрухт;
  • побутову та електронну техніку, одяг, взуття та інші товари.

Онлайн аукціони СЕТАМ пропонують можливості для вигідних придбань. Як працюють дані торги, розглянемо детальніше.

Як працюють торги в системі СЕТАМ?

Який регламент торгів в цій системі? Аукціони СЕТАМ проходять в робочі дні тижня в часовому проміжку з 9-00 до 18-00. В процесі торгу ціна може бути збільшена на фіксовану заздалегідь суму - крок аукціону. Однак кожен з учасників може зробити особливу ставку. Така особлива ставка передбачає збільшення своєї цінової пропозиції на суму, яка не є кратною фіксованому кроці. Цінова пропозиція з максимальною ціною відкривається, і такий учасник стає переможцем. На підставі проведеного торгу, переможець отримує акт про реалізацію арештованого майна після оплати його вартості. Такий акт надає можливість оформити свідоцтво на право власності.

Більш повну інформацію про роботу системи з продажу арештованого майна ви можете отримати тут: https://ezakupivli.com.ua/rmb/realizatsiya-areshto... .

Як взяти участь в торгах СЕТАМ, і де дізнатися інформацію про майно?

Перед тим як зрозуміти, чи хочете ви взяти участь в аукціоні, вам слід вивчити предмет продажу детальніше. Оголошення про реалізацію розміщуються в системі (https://setam.net.ua/). Тут можна отримати інформацію про те, який накладено арешт на майно або заборона на відчуження. Однак повної картини це може і не дати, тут також важливо врахувати такі чинники:

  • розуміння, хто є боржником реалізованого на аукціонах СЕТАМ майна. Більш повну інформацію про це можна отримати на офіційному сайті https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors;
  • на порталі Судової влади України можна дізнатися про стан поточних суднових справ проти боржника, а також з'ясувати, чи не заперечує боржник - поточний власник майна рішення органу виконавчої влади. Це можна зробити тут: (https://court.gov.ua/fair/ ).

Вся ця інформація допоможе вам зробити вірну оцінку того об'єкта покупки, який вас цікавить серед пропозицій в електронній системі.

Щоб взяти участь в торгах, в описі до лота ви можете побачити кінцеву дату реєстрації на аукціон, а також суму початкового внеску. Зареєстрований учасник допускається до аукціону тільки в тому випадку, якщо він своєчасно подав заявку на участь, а також сплатив суму внеску. На момент старту продажу сума гарантійного внеску повинна вже бути на розрахунковому рахунку ДП «СЕТАМ», це важливий момент для допуску учасника до процесу продажу.

Дії переможця аукціону в системі СЕТАМ

Які дії повинен здійснити переможець аукціону, щоб придбане ним майно стало його власністю:

  • зробити оплату згідно з результатами проведених торгів, протягом 10 робочих днів з моменту закінчення аукціону;
  • якщо майно є предметом іпотеки, то переможцю слід направити протокол аукціону зі свого кабінету на сайті протягом 7 днів;
  • акт про реалізацію арештованого майна видається переможцю тільки після оплати ним повної суми;
  • після отримання акта переможець може звернутися до нотаріуса і в Єдиний реєстр для оформлення та передачі прав власності на такий об'єкт майна.

Переможець також повинен враховувати, що розмір винагороди СЕТАМ становить 5% від кінцевої суми продажу майна. При оформленні переходу прав власності він також зобов'язаний оплатити послуги нотаріуса.

Особливості придбання майна через аукціони з реалізації арештованого майна

Є ще один момент, на який важливо звернути увагу перед прийняттям рішення про участь в торгах СЕТАМ. Важливо уточнити, які саме арешти були накладені на майно. Це можна зробити в розділі опису лота на сайті електронної системи. Якщо мова йде про арешт в рамках матеріального забезпечення позову по судновому рішенню або в результаті розгляду кримінальної справи, то такі обмеження новий власник буде знімати самостійно і в судовому порядку. Це слід обов'язково враховувати. Інші обмеження будуть зняті одночасно з оформленням акту про реалізацію.

Відмінності Прозорро.Продажі і СЕТАМ

Купівля майна на онлайн аукціонах Прозорро.Продажі і системи СЕТАМ відрізняється і порядком реєстрації учасників, і процедурою проведення. Однак центральною відмінністю є суб'єкт - ініціатор продажу. У Прозорро це власники майна державні або приватні особи. В СЕТАМ це зазвичай орган примусового виконання - приватний виконавець або відділ державної виконавчої служби.

Якщо з ProZorro.Sale процеси відкриті і зрозумілі, то система реалізації арештованого майна викликає питання, які потребують деяких коментарів.

Також можна ознайомитись - https://ua.interfax.com.ua/news/press-release/7249...

Допомога фахівців при купівлі майна з аукціонів

Чи має сенс скористатися допомогою фахівців під час прийняття рішення і самої участі в аукціонах як в системі Прозорро.Продажі, так і СЕТАМ? На користь цього говорять відразу кілька факторів:

  • професійний аналіз всіх ризиків, які можуть виникнути при оформленні права власності на куплене в СЕТАМ майно;
  • допомога в ухваленні рішення про участь в аукціоні з точки зору інтересів покупця;
  • знання нюансів самого процесу реалізації торгів, а також дотримання законодавства в цій сфері;
  • збільшення шансів на перемогу і мінімізація витрат клієнта за рахунок досвіду і знання деяких тонкощів;
  • юридична допомога при перереєстрації документів прав власності, в разі перемоги на аукціоні.

Щоб всі ці пункти спрацювали в вашу користь, допомоги потрібно шукати у професіоналів з великим і успішним досвідом роботи. Такими професіоналами є юристи компанії E-Zakupivli. Фірма займається цією діяльністю протягом 4 років, що дозволило їй отримати близько 1000 успішних результатів на самих різних торгах в електронних системах, і з вигодою для клієнтів. Отриманий досвід і висока кваліфікація дають можливість запропонувати якісні послуги і супровід при покупці вами майна на онлайн аукціонах Прозорро і СЕТАМ.

Плюс до цього, для зручності користування системами, пошуку та аналізу аукціонів, компанія «Електронні Закупівлі» всі відомості об'єднала на єдиній ( платформі E-Zakupivli - https://ezakupivli.com.ua/auctions ). Зручний інтуїтивно зрозумілий інтерфейс і наочна система пошуку дадуть вам можливість швидко знайти необхідний лот. При цьому ви завжди можете звернутися за консультацією до фахівців фірми.(Відгуки про компанію - https://ezakupivli.com.ua/review )


Попович Сергій Сергійович- юрист компанії Електронні Закупівлі". Досвід роботи більше 13 років.

Основні напрямки роботи:

купівля - продаж нерухомості;

участь в аукціонах ПРОЗОРРО та СЕТАМ;

супроводження угод з приватизації державної та комунальної власності;

супроводження процедури відступлення боргу;

виконавче провадження; інші види юридичних послуг.